Αλλεργίες της άνοιξης
28 Mar

Αλλεργίες της άνοιξης

Posted By: Pharmacy Online Times Read: 352

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη. Και μαζί με αυτή οι αλλεργίες. Τα ανθισμένα δέντρα και ο ήλιος μας φτιάχνουν τη διάθεση, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς...Γιατί για αυτούς που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες, σημαίνει συνεχόμενα φτερνίσματα, βουλωμένη μύτη ή μύτη που τρέχει συνέχεια και μάτια που δακρύζουν.

Εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα

Η πιο συχνή μορφή αλλεργίας της άνοιξης είναι η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα. Είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή αλλεργίας στο δυτικό κόσμο. Ως εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα αποκαλούμε την αυξημένη αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα αλλεργιογόνα, στη περίπτωσή μας τη γύρη. 

Μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων παίζει η κλιματική αλλαγή, καθώς λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας και καλοκαιρίας, τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και η ανθοφορία πολλών κρατά και μέχρι το Σεπτέμβριο/Οκτώβριο.  Έτσι η συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα παραμένει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η βουλωμένη μύτη ή  η μύτη που τρέχει σαν νερό, δακρυσμένα μάτια και συνεχόμενα φτερνίσματα και η φαγούρα.

Θεραπεία-αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία, έχουμε όμως πολλούς τρόπους αντιμετώπισης, από την αλλαγή σε καθημερινές και οικιακές συνήθειες έως τη φαρμακευτική αγωγή.

Παρακάτω κάποιες συμβουλές.

Βγάζουμε τα πανωφόρια μας και τα αφήνουμε στο χωλ, για να μη μεταφερθεί η γύρη σε όλο το σπίτι. Το λούσιμο των μαλλιών είναι καλύτερα να γίνεται το βράδυ. Συχνή αλλαγή των φίλτρων της ηλεκτρικής σκούπας και των κλιματιστικών. Οι σίτες στα παράθυρα βοηθούν κατά τον αερισμό του σπιτιού να μείνει η γύρη έξω.

Εξωτερικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται μεσημεριανές ώρες και νωρίς το απόγευμα καθώς η συγκέντρωση της γύρης τότε είναι στο μέγιστό της. Για ημιαστικές και αγροτικές περιοχές καλύτερη ώρα για σωματική δραστηριότητα όπως πχ κάποιο άθλημα, είναι αργά το απόγευμα.

Οι πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, βοηθά να απομακρυνθούν παχύρρευστες εκκρίσεις αλλά και να καθαρίσει η μύτη από τη σκόνη και από τη γύρη και να μειώσουμε έτσι τα δυσάρεστα συμπτώματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά σκευάσματα σε πολλές μορφές, σπρέϋ υπέρτονα και ισότονα (Frezymar, Tonimer, Physiomer), σε διάφορα μεγέθη(πχ μικρά για την τσάντα για εύκολη μεταφορά  πχ Physiomer Ευκάλυπτος, Physiomer Υπέρτονο), σταγόνες για τη μύτη, αμπούλες μίας χρήσης(Otrisalin, Rinopure, Physiomer, Clinofar). Τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Το μεγάλο πλεονέκτημα του φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού για να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλο διαδεδομένο όρο, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές την ημέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Τα παραπάνω σκευάσματα μπορείτε να τα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: https://goo.gl/myv9zq

Η έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπιση βοηθάει στο να μειώσουμε στο ελάχιστο τα δυσάρεστα συμπτώματα και τέλος για άτομα με ιστορικό πολλαπλών αλλεργιών καλό θα είναι να έχουν μαζί τους πάντα ένα κορτιζονούχο σκεύασμα, ένα αντιϊσταμινικό και αδρεναλίνη σε μορφή στυλό για ένεση(Anapen).

Φάρμακα επιλογής για την αντιμετώπιση της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας είναι τα αντιϊσταμινικά. Τέτοια είναι η σετιριζίνη(πχ Zirtek) και η λοραταδίνη(Aerius). Η δράση τους αρχίζει σε 1 ώρα και κρατάει 24 ώρες, γι’ αυτό αρκεί 1 χάπι την ημέρα το βράδυ(εκτός αν ο γιατρός έδωσε άλλες οδηγίες). Συνηθισμένη ώρα είναι το βράδυ γιατί το φάρμακο θα εκδηλώσει τη μέγιστη δράση του την άλλη μέρα, όταν δηλ. η συγκέντρωση της γύρης είναι αυξημένη. Ένας άλλος λόγος που πρέπει να τα πάρουμε το βράδυ είναι ότι τα αντισταμινικά μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία (εξαρτάται από τη δραστική ουσία και τη δοσολογία).

Εκτός από χάπια υπάρχουν σταγόνες και σπρέυ για τα μάτια και τη μύτη. Μία από αυτές τις ουσίες είναι η αζελαστίνη(Afluon). Δρά άμεσα και ανακουφίζει σχεδόν αμέσως, η διάρκεια δράσης της είναι όμως μειωμένη γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνονται οι ψεκασμοί στη μύτη. Τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνέχεια ή μέγιστη διάρκεια, ιδίως για τα σπρέϋ και τις σταγόνες για τη μύτη είναι η 5 ημέρες.

Στο θέλω να τονίσω ότι, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιός. Θα το κάνει ευχαρίστως. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν όντως πάσχεται από εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα και αν ναι, τι είναι αυτό που σας πειράζει.

Τέλος, αν τα συμπτώματα, παρά την αγωγή, επιμένουν ή χειροτερεύουν θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Όσσα Ρωξάνη, Φαρμακοποιός
PharmacyOnline.gr © 2017


Powered by Bear in mind